,

Beesd en Rhelico houden elkaar in evenwicht in derby

Na de smadelijke nederlaag een week eerder tegen SVS’65 bood deze zaterdag de ideale gelegenheid voor Beesd op eerherstel. Tegenstander was op een zonnig en drukbezocht Molenzicht Rhelico voor de immer beladen derby. Voor Rhelico de eerste competitiewedstrijd en zo vroeg in het seizoen zijn tegenstanders altijd lastig in te schatten.

Nadat de pupil van de week het goede voorbeeld heeft gegeven door te scoren, is het de beurt aan Beesd om hier een vervolg aan te geven. Als er afgetrapt wordt om half 3 op het kunstgras, het hoofdveld was namelijk afgekeurd, lijkt deze boodschap aangekomen. Beesd begint sterk aan de wedstrijd en drukt Rhelico gelijk met de rug tegen de muur. Binnen vijf minuten is het Nick van der Burg die Beesd bijna op voorsprong zet, maar keeper Damien Donker kan de bal nog net tegen de paal aantikken. Niet veel later is het alsnog raak voor Beesd. Na een goede corner van Nick van der Burg torent linksback Jorn van der Broek boven alles en iedereen uit, maar op de lijn kan Rhelico nog redding brengen. Gelukkig voor Beesd is Jens Kroeze alert en prikt hij in de nastoot van dichtbij raak. Een verdiende voorsprong en dit smaakt voor Beesd naar meer. Hoewel Beesd in balbezit bij vlagen nog onrustig is en de passes niet altijd even zuiver zijn, heeft de ploeg van Ben Frehe verreweg het beste van het spel. Helaas ontbreekt het in de eindfase te vaak aan de goede pass of keuze, waardoor grote mogelijkheden beperkt blijven. Uit weer een corner krijgt Beesd de grootste kans om de voorsprong uit te breiden, maar drie schoten achter elkaar worden even zo vaak met kunst- en vliegwerk uit het doel van Rhelico gehouden. Vlak voor rust lijken de gasten uit het niets alsnog op gelijke hoogte te komen. Na een voorzet vanaf rechts komt keeper Stan Schaap vol overtuiging uit, maar door een blok van Olof Schiltmans kan hij de bal niet klemmen. De afvallende bal is voor Sander Noom en die schuift de bal gemakkelijk in het open doel. Gelukkig voor Beesd constateert de zeer goed leidende scheidsrechter Steenis een overtreding, waardoor Beesd de rust in kan met een meer dan verdiende voorsprong.

Na de rust is er de hoop dat Beesd op dezelfde voet verder gaat en daarmee Rhelico niet terug laat komen, maar niks is minder waar. Van het frivole en onbevangen voetbal uit de eerste helft is, zeker in het eerste kwartier na de rust, weinig meer te zien. Het is Rhelico dat nu de bovenliggende partij is. Waar de gasten in de eerste helft nog vaak probeerden rustig op te bouwen, wordt in de tweede helft gekozen voor meer opportunistisch voetbal en dit sorteert effect. Beesd komt minder in balbezit en bovendien maakt Rhelico het beste gebruik van de steeds groter wordende ruimtes op het veld. Het is dan ook de Rumptse ploeg die uit zo een lange haal naar voren de gelijkmaker noteert. De afronding van Ferry van Asch, een stiftje uit een moeilijk hoek over keeper Stan Schaap, is bijzonder fraai. De gekozen tactiek van Rhelico en het onvermogen van Beesd om daar voetballend iets tegenover te zetten, eist zijn tol op het niveau en de vermoeidheid bij beide ploegen versterkt dat nog eens. Beesd krijgt als eerste nog enkele kansen om weer op voorsprong te komen. Nick van der Burg heeft een mooi afstandsschot in huis, maar deze tikt Damien Donker goed over de lat. Even later laat de keeper een ogenschijnlijk makkelijke bal los in zijn eigen vijf meter, maar Kevin Spronk weet hier helaas niet van te profiteren en schiet tegen de keeper aan. In het laatste kwartier brengt Ben Frehe de pas 16-jarige Biko van Mook in het veld. Het talent laat zien geen last te hebben van koudwatervrees, want gaat bij de eerste beste bal bijna alleen op de goal van Rhelico af, maar hij kan nog net gestuit worden. In de ultieme slotfase is het nog bijna Rhelico dat de overwinning pakt. Sander Noom neemt een vrije trap vanaf 25 meter vol op de pantoffel, maar tot opluchting van alles en iedereen bij Beesd spat deze op de onderkant van de lat uiteen zonder daarbij de doellijn volledig te passeren.

Zo eindigt de derby onbeslist. Beesd zal gehoopt hebben op meer, zeker na een sterke eerste helft, maar op basis van tweede helft had een overwinning niet helemaal verdiend geweest en dus kunnen beide ploegen leven met een puntje. Het kwam de sfeer in de derde helft in ieder geval ten goede, want het bleef nog lang onrustig en gezellig op Sportpark Molenzicht. Beesd kan rustig toewerken naar de volgende wedstrijd tegen Groot-Ammers. Door het oneven aantal teams in de 4e klasse E is het aankomende zaterdag vrij. Pas op 15 oktober reist men af naar Groot-Ammers voor een uitwedstrijd tegen de gelijknamige club. Waarschijnlijk een sterke tegenstander daar de club vorig jaar gedegradeerd is uit de derde klasse en zo snel mogelijk weer terug wil naar dat niveau.

Enkele foto’s van de wedstrijd, waarvoor grote dank Jochem van der Blom!

Pupil van de week Tess van Rijnbeek verricht de toss voor de wedstrijd.

Jens Kroeze zet Beesd op voorsprong

Laatste man Lucas de Bruin in actie

Aanvoerder Kevin Kruissen stuurt rechtsbuiten Jens Kroeze diep weg

Goede ingreep van Stefan van den Bosch

Joery Pippel op avontuur

Keeper Stan Schaap voorkomt dat Rhelico gevaarlijk kan worden

Nick van der Burg in duel met Rhelico-aanvoerder Bas van Rijnsbergen

De pas zestienjarige Biko van Mook liet gelijk zijn kwaliteiten zien